Јовљево трпљење

1

 

Постоји једна изрека који слушамо на крају Свете Литургије: Нека је благословено име Господње од сада и до века. Одакле она долази? Изговорио ју је праведни Јов. Јов је био човек веома  богат, побожан, пун врлина и никоме није учинио неправду. Клонио се сваког зла. Имао је седам синова и три ћерке. Међутим, низале су се несреће једна за другом. Разбојници су му три пута опљачкали имање, убили раднике, у ватри су изгореле преостале овце и на крају  – убијена су му деца, и то њих десеторо!

После свих ових несрећа и он се разболео, добио је лепру. И поред свега, није престао да прославља Бога ни пре ни после свега. Једног дана  је седео на ђубришту и црепом стругао ране (замислите овај призор: некадашњи богаташ Јов, који је живео мудро, мирним и породичним животом, сада седи на ђубришту, оставши без игде ичега, мучен неподношљивим сврабом од рана и труди се да црепом макар мало олакша своје болове.

Усред целе ове ситуације, друга трагична личност ове породице, његова жена – мајка која није могла да поднесе губитак деце, али је макар била здрава, окреће се и каже му: Да ли је ово кроз шта пролазиш живот? Шта чекаш? Прокуни Бога и убиј се… А Јов јој одговара: Све добро што нам је послао Бог прихватили смо са захвалношћу а зло не можемо да отрпимо? Заиста, због овог трпљења, Бог му је све вратио…и много више.

И запечатио је свој живот једном изреком коју слушамо све до данас и која ће одјекивати све док постоји црква и Света Литургија: нека је благословено име Господње од сада и до века. Тако дакле, сваки пут када чујемо ове рећи на крају Литургије, сетимо се Јова и његовог трпљења и замолимо Господа да нам подари макар делић Јовљевог трпљења и непоколебљиву веру у Бога. Само трпљење да имамо у данашњим тешким временима, ништа друго, то је довољно средство и можда једино средство: који претрпи до краја тај ће се спасти.

Discussion1 коментар

  1. I simply desired to say thanks all over again. I am not sure the things that I might have made to happen in the absence of these ways revealed by you on that problem. It was before a troublesome setting for me personally, nevertheless finding out this professional style you resolved the issue made me to leap over delight. I am just happy for this help and as well , have high hopes you are aware of a powerful job you have been accomplishing teaching the mediocre ones through your web blog. More than likely you havent come across any of us.

Leave A Reply

eighteen − 7 =