Изложба икона манастира Жиче у Санкт Петербургу

0

На позив државног института за историју уметности у Санкт Петербургу, у периоду од 17. до 4. новембра, а са благословом Епископа жичког господина Јустина, организована je изложба икона Манастира Жиче.

Овај институт је најстарији научно истраживачки центар у Европи за изучавање историје и теорије ликовне, музичке и позоришне уметности и фолклора.

Последњих деценија, када се обнавља црквена култура у Русији, своју културну и просветитељску мисију Институт види у организацији и спровођењу научних и образовних програма посвећених савременој црквеној уметности.

Српска духовна традиција одувек је била блиска руском православном човеку и Институт је придавао особит значај сарадњи двеју великих православних култура.

Институт тренутно ради на реализацији државног програма Култура Русије у периоду 2012-2018. у оквиру које се одржава конференција на тему „Духовне вредности Атона и Руски Север“. У оквиру конференције  приказан је обиман културно-просветитељски програм – концерти, изложбе, презентације.

Манастир Жича у овом програму учествовао са изложбом од тридесетак икона. На иконама су представљени ликови Пресвете Богородице (светогорски узори) и ликови светитеља који се подједнако славе у Русији и Србији.

Одржавање изложбе, организационо и финансијски, помогли су Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама и Фондација Браће Карић.

Leave A Reply

one × 4 =