Издаваштво

Манастир Жича, као колевка српске писмености и просвете, вековима је светионик српске културе. Почев од Светог Саве, који је поставио темељ српске православне духовности, па преко његових наследника на архиепископском трону који су се, столујући у Жичи, трудили да продуже њетово просветитељско дело, овде се ткала непрекинута нит српске књижевне речи. У време епископствовања светог владике Николаја Велимировића, у Жичи се налазила штампарија у којој су штампане књиге које су гасиле духовну жеђ српског народа у периоду између два светска рата.

Последњих неколико година, свесно неопходности да се и у савремено време из Жиче чује мисионарска реч, сестринство Манастира Жиче обнавља издаваштво тако што уређује и преводи књиге са грчког и руског језика.
На странама које следе наћићете кратак опис, изглед свих књига и њихове цене.

Кликом на иконицу са десне стране можете преузети најновију малу, али јако богату монографију манастира са пратећим текстом на енглеском језику.

ДЕЛА АРХИМАНДРИТА ЕМИЛИЈАНА

Оно по чему је жичко издаваштво препознатљиво јесу изванредно вредне беседе игумана светогорског манастира Симонопетре, архимандрита Емилијана. Опредељење за управо такво штиво темељи се на значају Свете Горе од времена када је Свети Сава први пут у Србију одатле пренео своја непроцењива духовна искуства и на њима положио темеље српског монаштва.

БИБИЛИОТЕКА ЖИЧКИ БЛАГОВЕСНИК

У оквиру ове едиције налазе се књиге намењене најширој читалачкој публици. Питак стил и популарност тема чине их доступним сваком читаоцу који је заинтересован да упозна православну веру и духовност.

БИБЛИОТЕКА БОГОРОДИЧИН ПЕРИВОЈ

Ова библиотека отвара нам врата ка Светој Гори, такозваном Богородичином врту, ка њеним чудесним становницима чије су очи срца непрекидно окренуте ка Победитељу смрти. Носећи Његов крст и још за живота предокушајући празничну радост Његовог преславног васкрсења, они су светионици света који показују пут савременом човеку уморном од испразности свакодневице.

БИБЛИОТЕКА МАЛИ МИСИОНАР

У оквиру ове библиотеке налазе се књиге малог обима и формата и садржине која је приступачна најширем кругу читалаца. До сада су објављена три наслова, која представљају сепарате, изводе из дела архимандрита Емилијана. У припреми су и текстови других аутора, тематски слични до сада објављеним.

Издања Манастира Жича
Издања Манастира Жича
Рб Назив дела Аутор
1. Печат истинити Архимандрит Емилијан
2. Живот у духу Архимандрит Емилијан
3. Радујмо се Господу Архимандрит Емилијан
4. Богослуженје, ижчекиванје и виђенје Бога Архимандрит Емилијан
5. Степени духовног живота од пада до вечности Архимандрит Емилијан
6. Благодатни пут Архимандрит Емилијан
7. Брак велика тајна Архимандрит Емилијан
8. Радост пропаст туге Архимандрит Емилијан
9. Наши односи са ближњим Архимандрит Емилијан
10. Живот Светог Саве Владика Николај Жички
11. Катихизис Владика Николај Жички
12. Писма из сужањства Владика Николај Жички
13. Питања и одговори о вери и спасењу Архимандрит Амвросије Јурасов
14. Дечија исповест Група аутора
15. Рaзговори с децом Монахиња Магдалина
16. Свети Атанасије Атонски, житије и чуда
17. Теомиторикон Димитрије Г. Цамис
18. Трезвеноумни живот Архимандрит Емилијан