Недеља Православља у Манастиру Жичи

0

У прву недељу Часнога поста, на дан када наша Света Црква празнује Недељу Православља, дан када се слави спомен васпостављања поштовања икона 843. године, за време царице Теодоре и патријарха Методија, после дугог гоњења икона у VIII и IX веку, у Манастиру Жичи сестринство, свештенство и верни народ са радошћу су дочекали свога Архипастира Епископа жичког господина Јустина.

Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ жички Јустин уз саслужење архимандритȃ Дамјана (Цветковића), Јакова (Лазовића) и Саве (Илића), протојереја-ставрофорȃ Лазара Васиљевића и Ненада Илића, протонамесникȃ Драгана Глигића и Милоша Станисављевића, као и протођакона Александра Грујовића.

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин је након Светог Причешћа у својој беседи најпре изложио значај данашњег празника, будући да се овај дан сматра победом истине и благочешћа.

Осврнувши се на дугу историју православне вере, изложио је да поштовање икона датира још из времена Убруса Вероникиног, који је осликао лик Господњи, чиме нам је показано да смо ми заправо иконе Божије и да смо, као круна Божјег стварања, створени по лику и подобију Божјем. Потом је Владика Јустин верном народу протумачио данашње Јеванђеље које говори о догађају када је Господ призвао Филипа, и реченицом из овог зачала: „Дођи и види!“ извео поуку да смо сви ми позвани да дођемо и видимо, окусимо и опипамо и да се опитно уверимо да је Господ благи Бог и истинити човек.

У својој беседи, Епископ жички је, изневши саму срж наше вере, рекао да је Православље право осећање, виђење и доживљај истинитог Бога, онаквог какав Он јесте – силан, који чини чудеса; а највеће Његово чудо је да је Он из Своје превелике љубави према човеку учинио да Син Божји преко Пресвете Богородице прими људско тело и да се оваплоти као Богочовек.

Закључивши своју беседу, Владика је охрабрио народ да истраје у свом подвигу поста, свагда се сећајући да ми имамо светлост живота само када смо у Господу и да то треба увек да имамо на уму, јер нам је Господ дао силу, благодат и моћ да победимо све недаће и сва искушења.

На многаја љета, Владико Свети!

 

Leave A Reply

1 × four =