Сокови манастира Жиче

У оквиру Манастирског комплекса засађено је воће на више од  7 ха  земље. У воћњаку су заступљене следеће воћне врсте: јабука, бресква, крушка, вишња, трешња, кајсија, шљива, лешник, винова лоза, рибизла и аронија. У манастирској башти, поред производње у пластеницима, на отвореном простору гаји се разно поврће на површини од око 1 хектара.

Развијена је и производња воћних сокова који се производе цеђењем воћа, без додатака воде и шећера. То су сок од јабуке, јабуке и крушке, јабуке и брескве и  јабуке и шаргарепе. Производе се и воћни нектари од купине, малине и кајсије.

У процесу производње сокова Манастир Жича  има имплементиран HACCP  систем. Производња се обавља у складу са захтевима  HACCP,  ДПП  и ДХП, као и према  упутству Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде од 2011. године.